Sari la conținut

Viața Elevilor În Școlile Românești

Romanian Schools

În România, există unele diferențe semnificative între școlile în mediul urban și cele rurale, precum și la nivel de oportunități de educație. În acest ghid, voi vorbi despre viața elevilor care frecventează școlile românești. Sistemul românesc de învățământ presupune începerea educației încă din perioada preșcolară (prezență ridicată în orașele mari și mai puțin în zonele rurale). În această etapă discutăm despre grădinițe publice și grădinițe private. Nu este cazul în sate și în zonele rurale. Multe sate nu dispun de clădiri amenajate în acest sens, improvizațiile oferindu-le copiilor niște condiții deplorabile, la care se adaugă lipsa educatorilor cu pregătire. Aspect care se remarcă și în cazul școlilor, în unele cazuri nefiind întrunit nici măcar numărul necesar de profesori. Viața într-o școală de oraș este complet diferită de viața într-o școală rurală. Pot spune cu certitudine absolută că nivelul de educație este mult mai bun la școala din orașe. Instituțiile sunt mult mai mari și de obicei au peste o sută până la 200 de elevi. Dispun de laboratoare de științe, săli de calculatoare complet aprovizionate, cluburi de matematică, cluburi de film, cluburi de artă și cluburi de teatru.

Romanian Schools

Le oferă copiilor acces la asistența, la psihologi, l un logoped care își oferă serviciile gratuit în școli, programe academice pentru copii supradotați și multe altele. Nici nu se poate compară cu școlile rurale, care sunt, de obicei, foarte mici și acoperă doar ciclul de patru ani de educație. De asemenea, dispun de numai un singur profesor, în timp ce ar trebui să existe 10 profesori. Această situație se aseamănă cu ceea ce s-a întâmplat în secolul al XX-lea. Zonele rurale nu dispun nici de un sistem auxiliar decent. Dacă vorbim despre transportul către și de la școală, acesta nu este aproape niciodată asigurat și, în cazuri foarte extreme, în satele îndepărtate, elevii trebuie să se deplaseze aproape 10 km dacă doresc să ajungă la școala. Nu dispun de transport cu autobuzul sau cu trenul. Este destul de trist pentru că elevii trebuie să meargă pe jos până acum pentru a ajunge la școală, ceea ce nu este deloc ușor, mai ales iarna. Este vorba, mai exact, de zonele rurale unde nu există niciun fel de servicii de transport.

În anul 2003, transporturile din mediul rural era la un nivel foarte scăzut, iar în anumite cazuri funcționa sistemul de  transport cu microbuze școlare. Transportul public pentru elevi ar trebui să fie gratuit, dar din cauza unui sistem ciudat, aceștia trebuie să plătească jumătate din prețul unui abonament. Abonamentul este valabil pentru o luna. De asemenea, elevii trebuie să plătească jumătate din prețul biletului și la tren.

Majoritatea școlilor respectă intervalul orar specific. Unele dintre ele încep cursurile la 7:30 AM și le termină până la ora 12:30 PM. Altele  încep până în ora 8:30 AM și închid până la ora 2:30 PM. Programul școlar este exact ca în restul lumii, de luni până vineri.