Sari la conținut

Sistemul educațional din România

chalk-classroom

Sistemul de învățământ din România se bazează de fapt pe un sistem de școlarizare egalitar și gratuit. Articolul 32 din Constituția României garantează dreptul la educație. Aceasta este, de asemenea, pusă în aplicare și reglementată corespunzător de către Ministerul Educației și Cercetării din România. Fiecare dintre formele de educație are propriile moduri de organizare, fiind, de asemenea, supus unor legi și directive diferite. Încă de la căderea regimului comunist, sistemul de învățământ românesc a trecut prin multe reforme.

Childrens education

Grădinița este de fapt opțională dacă un copil are vârstă sub șase ani. De asemenea, trebuie reținut faptul că școlarizarea obligatorie începe la vârsta de șase ani pentru copii. Începe cu un an școlar pregătitor, care este obligatoriu dacă se dorește intrarea în clasa întâi. Școlarizarea este de fapt obligatorie până în clasa a X-a, care corespunde vârstei de 17 ani. Ciclul de educație școlară se încheie în clasa a XII-a, la fel că majoritatea celorlalte țări. Elevii absolvesc după clasa a XII-a. Învățământul superior este aliniat modalităților de educație din spațiul european la nivel de învățământ superior și, pe lângă sistemul formal de învățământ, există și câteva sisteme private.

Este interesant faptul că România ocupă locul șase în ceea ce privește numărul de medalii din toate timpurile la olimpiada internațională de matematică, cu 316 medalii, cea mai veche participare datând din anul 1959.

Educația este de fapt obligatorie în România până la 14 ani. Aceasta exclude grădinița. Sectorul privat are o prezență scăzută în România în sistemul de învățământ, un aspect foarte important de amintit. În România, educația a devenit obligatorie în 1864, în secolul al XIX-lea, sub domnia lui Alexandru Cuza. Era gratuit pentru tot felul de clase sociale și sex. Nu conta din ce clasă socială proveneau oamenii. 43% dintre adulți erau analfabeți în România în anul 1930, dar acest număr s-a redus de-a lungul anilor. România a eradicat analfabetismul până în anul 1950.

Education

Este destul de interesant faptul că sistemul de învățământ din România se aseamănă cu sistemul de învățământ francez. În timpul perioadei comuniste, sistemul românesc a fost influențat de sistemul de învățământ sovietic, în special în anii ’50. De asemenea, în programa școlară a fost introdusă propaganda politică și, de asemenea, numeroase ore de muncă fizică, inclusiv în agricultură. Copiii trebuiau învățați despre agricultură încă de la o vârstă fragedă, deoarece o mare parte din ceea ce mâncăm provine din sol. Până în anul 2013, în România erau deschise în jur de 7200 de școli. Școlile mai mici au fost reunite pentru a forma școli mai mari și pentru a elimina birocrația.