Sari la conținut

Învățământul superior în România

Rezultatele examenele de la Evaluarea Națională sunt publicate și notele sunt publice, listele fiind disponibile în școli și pe internet. După clasa a VIII-a, toți elevii intră în stagiul secundar de învățământ; pentru cel puțin doi ani. Există o mulțime de tipuri diferite de școli profesionale în România, pentru că elevii care nu au o notă mare la Evaluare și care nu pot intra la licee cu standardele  înalte. Cei doi ani din învățământul secundar sunt de fapt obligatorii și trebuie să îi faci. Între anii 2003 și 2010, tipul mediu de educație în România era reprezentat de școlile de meșteșuguri și meserii. Acestea au fost desființate, deoarece s-a considerat că este mai multă nevoie de educație decât de meșteșuguri și meserii.

Însăși structura educației profesionale este într-o continuă reformă, iar acest lucru se întâmplă din dorința de raliere corespunzătoare la piața de muncă a lumii. Practic, se întâmplă că întregul sistem educațional este întotdeauna în curs de organizare și că se schimbă mereu. Se pare că acest sistem de educație stagnează și că nu va reuși să educe elevii așa cum trebuie, mai ales că lumea este un loc în continuă schimbare. Așa că sistemul educațional trebuie actualizat în conformitate cu acesta. Pentru un elev în anul 2020, să înveți după cărți (de biologie, de exemplu) care se raportează la anul 1920, adică acum 100 de ani, nu pare să fi tras lozul câștigător. Dacă mă întrebi pe mine, aș preferă să folosesc o carte medicală de acum câțiva ani pentru a obține informații cât mai actuale. Numai că așa se întâmplă în România. Tot timpul se reformează ceva la sistemul de învățământ, dar niciodată la nivelul actual de cunoștințe.

Education

Dacă vrea să se înscrie la liceu, elevul ar trebui să aleagă de pe o listă a liceelor pe care dorește să le urmeze și ar trebui să știe, de asemenea, că nu există înscriere automată. Ar trebui să aleagă un liceu pe baza notelor și a ierarhiei, completând un formular la nivel național. Există, de asemenea, un sistem informatic național care efectuează repartiția, luând în considerare toate preferințele și gradul de admitere. O persoană cu o medie de 9,5 va intra fără îndoială la un liceu remarcabil, unul pe care și-l dorește cu adevărat. În schimb, cineva care are nota 6,0 nu are absolut nicio șansă să intre la un liceu de top. Accesul la liceu seamănă foarte mult cu cel de la universitate, oriunde în lume. Intri într-un liceu bun și ai parte de acces la condiții superioare de învățământ, dacă ai note foarte bune. De aceea, elevii trebuie să se asigure că se descurcă bine la examenul de Evaluare Națională.